به گزارش آوای شمال؛
بازی به معنی تلاش و فعالیت لذت بخش و خوشایند و تفریح و برای رشد همه جانبه کودک ضروری است. کودک از طریق بازی احساسات و آرزوهایش را ابراز می کند، استعدادهایش راا شکوفا می سازد , کنترل به موقع اعمال و حرکات را می آموزد ترسهایش را نشان می دهد , برای گذراندن اوقاتش برنامه ریزی می کند و چیزهای تازه آموخته و بر تجاربش می افزاید. پاسخ به کنجکاوی و پرسش هایش را می یابد , حواسش را تقویت می کند . دنیای درونش و مشکلاتش را آشکار می کند و در نهایت خیالپردازی هایش در قالب بازی نمود می یابد.
پیاژه یکی از روانشناسنان بزرگ بازی را به سه نوع تقسیم می کند :
بازی های مهارتی , بازی های نمادین و بازی های با قاعده .
کودکان از طریق بازی مهارتی به رشد حرکتی دست می یابند و از پیرامون خود لذت می برند . کودک مثلا با تاب بازی علاوه بر لذت بردن و شادی , می آموزد چگونه کنترل خود را حفظ کند. در ۲ تا ۵ سالگی از طریق بازی نمادین , با استفاده از خیال بافی , واقعیت اشیای دردسترس را تغییر می دهد و به گونه ای برخورد می کند که گویا واقعی هستند . مثلا سوار بر یک قطعه چوب می شود گویا که سوار بر اسب شده است و اینگونه در ظاهر بر تخیلات خود جامه عمل می پوشاند. بازیهایی از این قبیل کودک را از محدودیتهای محیطی رها می سازد.
در ۴ تا ۷ سالگی بازیهای باقاعده در کودک مشاهده می شود و در طول زندگی ادامه می یابد و با گذشت زمان به تدریج کاملتر می شوند و کودک از طریق این بازیها مشارکت و همکاری و رعایت حقوق دیگران و قوانین اجتماعی را یاد می گیرد .
کودک از طریق بازی همکاری , همفکری , ارتباط , اطاعت از قوانین , نوع دوستی , افزایش دامنه تجسم و تحلیل , روش زندگی و سازگاری با دیگران را می آموزد و داد و ستد اجتماعی را یاد می آموزد.کودک از طریق بازی در محیط امن به تجربه زندگی می پردازد و عکس العمل هایش را با دیگران مورد بررسی قرار داده و چیزهای تازه یاد می گیرد. بازی مناسب باعث رشد همه جانبه کودک و بازی نامناسب با سن کودک باعث مشکلات و نابسامانی های متعددی می شود.
والدین گرامی باید بازی و اسباب بازیهای مناسب با سن کودک را تدارک ببینند تا بتوانند باعث رشد فرزندان عزیز خود شوند و توجه نمایند که بازی متداول ترین وسیله برای بیان عقیده و بروز احساسات کودک است.
در خصوص اتاق بازی کودکان باید گفت :اتاق بازی کودک باید نسبتا وسیع , دیوارهای صاف و قابل شستشو , دارای فضای کافی برای جنب و جوش کودک , کف اتاق پوشیده از موکت و فرش , رنگ ملایم روشن و کمد برای قرار دادن اسباب بازیها و نور کاقی باشد .
تهیه وتنظیم : نرگس سراج کارشناس روانشناسی و مددکار اجتماعی