آوای شمال/ با توجه به محدود شدن کشت برنج به استانهای شمالی (مازندران و گیلان) و اهمیت افزایش بهرهوری مصرف آب، لازم است بستر مناسب برای تولید برنج در این دو استان ایجاد شود.
تجهیز، نوسازی و یکپارچهسازی شالیزارها بهعنوان مهمترین بستر برای تولید برنج و رسیدن به خوداتکایی در تولید این محصول باید در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد.
افزایش بهرهوری مصرف آب، افزایش تولید، کاهش هدررفت آب، افزایش سرعت انتقال آب، افزایش ضریب استفاده از مکانیزاسیون، کاهش مصرف سوخت و انرژی و دسترسی آسان به مزارع از مهمترین مزایای اجرای طرح تجهیز و نوسازی در شالیزارهاست.
* تصویب ۵۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری
مجری طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری شمال کشور در گفتوگو با فارس، با بیان اینکه در مازندران بستر و جهش کار برای تجهیز و نوسازی ۱۰ هزار هکتار وجود دارد، اظهار کرد: در استانهای شمالی، مازندران بهترین مشاوران و بستر علمی کار را دارد و انجام این مقدار تجهیز و نوسازی راحتتر میتواند شکل گیرد.
رضا عظیمی افزود: در سفر دولت به مازندران مبلغ ۵۰ میلیارد تومان برای اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری مصوب شد.
مجری طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری شمال کشور اضافه کرد: برنج از جمله محصولات استراتژیک است و در حال حاضر تجهیز اراضی در اولویت کارهای وزارت جهادکشاورزی قرار گرفته است.
* اولویت نخست تجهیز و نوسازی شالیزارهاست
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در گفتوگو با فارس با بیان اینکه برای اجرای تجهیز و نوسازی در شالیزارها باید در شورای عالی آب از ظرفیتهای استانی استفاده شود، اظهار کرد: باید شورای عالی آب را برای خروج یک میلیارد مترمکعب آب مانده در زمینها متقاعد کنیم تا بتوانیم اعتبار جدیدی را برای این منظور در استان تعریف کنیم.
علیمراد اکبری افزود: برای تحقق خوداتکایی برنج نیاز است زیرساختهای شالیزارها در دو استان گیلان و مازندران آماده تولید خوداتکایی کشور شود که برای تحقق این برنامه نیاز است ۱۵۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری استانهای مازندران و گیلان تجهیز و نوسازی شود.
وی ادامه داد: نامهای از وزیر جهاد کشاورزی به وزیر اقتصاد و دارایی زده شد که اولویت نخست آن تجهیز و نوسازی شالیزارها بوده است.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: در سفر رئیس جمهور به مازندران مبلغی برای تجهیز و نوسازی مصوب شده بود که سخنگوی دولت قول دادند اعتبارات دو استان مازندران و گیلان در سفر دولت صددرصد پرداخت شود.
اکبری خطاب به دستاندرکاران بخش کشاورزی مازندران گفت: تجهیز و نوسازی را در استان متوقف نکنید بلکه برای اجرای آن تعهد ایجاد کنید و مازندران استعداد و توانایی لازم را برای انجام این کار دارد.
وی خاطرنشان کرد: در سال جاری مطالعات ۲۵ هزار هکتار را برای تجهیز و نوسازی در مازندران فراهم کنید.
* اجرای تجهیز و نوسازی در استان در حال انجام است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفتوگو با فارس اظهار کرد: تجهیز و نوسازی در مازندران از سال ۷۰ آغاز شد و در سال ۹۲ متوقف شده بود و با پیگیریهای وزیر جهاد کشاورزی از سال ۹۳ اعتباری برای اجرای این طرح اختصاص داده شد.
دلاور حیدرپور افزود: در حال حاضر افزایش قیمت زمین و مسائل اجتماعی حل شد و اجرای تجهیز و نوسازی در استان در حال انجام است.
وی ادامه داد: امسال کار مطالعه ۹ هزار هکتار در استان آغاز شد که از هفته آینده برای ۷ هزار هکتار مشاور انتخاب میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران خاطرنشان کرد: مازندران امسال متعهد به اجرای ۱۰ هزار هکتار تجهیز و نوسازی در اراضی شالیزاری شد.
حیدرپور اظهار کرد: ضرورت زیرساختها در استان بیش از گذشته احساس میشود چون سد نداریم و وابسته به جریان بهنگام رودخانهای هستیم و باید زیرساختها بهگونهای باشد که بهرهوری افزایش یابد.
به گزارش فارس، از آنجا که ایجاد زهکش بهعنوان یکی از مراحل اجرای طرح تجهیز و نوسازی شالیزارهاست با اجرای این طرح در زمینهایی که در انتهای حوزههای آبریز قرار دارند و در ماههایی از سال با مشکل آبگرفتگی مواجه هستند میتوان این زمینها را به چرخه تولید بازگرداند و از این طریق با افزایش سطح زیرکشت افزایش تولید را به دنبال داشت.